Η αύξηση της τιμής των σιτηρών στην διεθνή αγορά σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία ότι οι συνέπειες προς τα νοικοκυριά και ειδιαίτερα προς τις κοινωνικά ευάλωτες κοινωνικές τάξεις θα είναι δραματικές.
Δυστυχώς τα φαινόμενα της ακριβείας και της αισχροκέρδειας στην Κύπρο οργιάζουν. Το πρόβλημα της χειραγώγησης των τιμών μέσω των διάφορων καρτέλ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του. Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού παρά τις ποινές που επέβαλε σε κάποιες εταιρείες για αθέμιτο ανταγωνισμό εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη και αναποτελεσματική ως προς το έργο που έχει αναλάβει για την διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και στην οικονομία. Αποτελεί πλέον κοινοτυπία και μέρος της καθημερινότητας μας το γεγονός ότι στην Κύπρο πληρώνουμε το πιο ακριβό ψωμί, το πιο ακριβό γάλα και το πιο ακριβό ίντερνετ.
Δυστυχώς η ακρίβεια τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιβολή συνεχόμενων αυξήσεων σε φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ χωρίς να παραχωρηθούν αντισταθμιστικά ωφελήματα ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των μέτρων. Οι ανησυχίες αυξάνονται περισσότερο λόγω του κλεισίματος της Επιτροπής Σιτηρών ενός οργανισμού που διαδραμάτισε σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά σιτηρών. Χωρίς την λειτουργία της επιτροπής, αγαθά πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας θα αφεθούν έρμαιο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία με ότι αυτό σημαίνει για τους καταναλωτές.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάληξη ενός τόσο σημαντικού δημόσιου οργανισμού είναι ασήκωτες. Από το 2004 όταν ελευθεροποιήθηκε η αγορά σιτηρών καμία ουσιαστική ενέργεια, κανένας σοβαρός σχεδιασμός υπήρξε ώστε η Επιτροπή Σιτηρών να εκσυγχρονιστεί, να περιορίσει τα κόστη της και να παραμείνει ισχυρός παράγοντας διαμόρφωσης του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στον τομέα των σιτηρών.
Με στόχο τον έλεγχο της ακρίβειας σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία η ΔΕΟΚ καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα ακόλουθα μέτρα:
- Μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα.
- Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυση της επιδότησης των νοικοκυριών στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων.
- Αποτελεσματική αξιοποίηση του νομοθετικού εργαλείου για την επιβολή πλαφόν σε καταναλωτικά ήδη πρώτης ανάγκης.
- Παραχώρηση επιδόματος θέρμανσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και ενεργειακά αποκλεισμένοι πολίτες.
- Προώθηση αυστηρών μέτρων ελέγχου της αγοράς και πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας και αθέμιτης κερδοσκοπίας.
- Θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή.
- Άμεση ενίσχυση της στελέχωσης της ΕΠΑ.
Επιπρόσθετα η ΔΕΟΚ προσδοκεί ότι σύντομα θα ξεκινήσει ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος με στόχο την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ενός θεσμού που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
12 Οκτωβρίου 2021