select your language:     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Τετάρτη 08/09/2010
Το σύστημα προσλήψεων προάγει την ευνοιοκρατία το ρουσφέτι και την αδικία

Η ΔΕΟΚ σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε την Τρίτη (17/2) το πρωί σχετικά με τα φαινόμενα αναξιοκρατίας και ρουσφετιού που οργιάζουν στην διαδικασία πρόσληψης του ωρομίσθιου εργατικού προσωπικού στην κυβέρνηση, πέταξε το γάντι στις συνντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ λέγοντας ότι οι δύο συντεχνίες συμπεριφέρονται ωσάν οι ωρομίσθιοι εργάτες να αποτελούν ιδιοκτησία τους ή εύκολη λεία για την ενίσχυση της οργανωτικής τους βάσης.

Ο ΓΓ της Συντεχνίας των Δημασίων Υπαλλήλων της ΔΕΟΚ κ. Ιωσήφ Αναστασίου ανέφερε ότι είναι πράγματι αξιοπερίεργο και είναι να διερωτάται κανείς γιατί ΠΕΟ και ΣΕΚ ενώ μετέχουν στην Μικτή Εργατική Επιτροπή δεν φρόντισαν να θεσμοθετήσουν κριτήρια και αξιόπιστες διαδικασίες με στόχο τη υλοποίηση ενός δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων.

Αντίθετα, τόνισε,  με την σιωπή και την συνενοχή τους διατήρησαν ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από αδιαφανείς διαδικασίες και αυθαιρεσία με στόχο την εξυπηρέτηση κομματικών και συντεχνιακών σκοπιμοτήτων. Για να συνεχίσει : «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε περιόδους που κυβερνούσε η δεξιά τα μέλη της ΣΕΚ αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ σήμερα που κυβερνά το ΑΚΕΛ ενισχύεται θεαματικά η οργανωτική βάση της συντεχνίας των Κυβερνητικών της ΠΕΟ.  Δυστυχώς η πολιτική εξουσία με την σύμπραξη και την συνενοχή των δύο συντεχνιών έχει διαμορφώσει ένα σύστημα προσλήψεων το οποίο προάγει την ευνοιοκρατία το ρουσφέτι και την αδικία.»

Ο κύριος Αναστασίου είπε ότι εάν υπάρχει πραγματική βούληση από τα συνδικάτα και την κυβέρνηση να επιλυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα τότε πρέπει να λεχθούν τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς υπεκφυγές, υστεροβουλίες και δημαγωγικές προσεγγίσεις.Εάν ο Γραμματέας της συντεχνίας των Κυβερνητικών της ΣΕΚ, συμπλήρωσε ο κύριος Αναστασίου,  αντιμετωπίζει πρόβλημα μείωσης των μελών της συντεχνίας του λόγω των ρουσφετιού που γίνεται τότε ποια πρέπει να είναι η θέση της ΔΕΟΚ όταν το ποσοστό των μελών της στο εργατικό Κυβερνητικό προσωπικό μόλις που αγγίζει το 3,5%. Μήπως αυτός είναι ο λόγος που οι δύο συντεχνίες εμποδίζουν εδώ και δεκαετίες την συντεχνία Κυβερνητικών Εργατών της ΔΕΟΚ να συμμετάσχει στην Μικτή Εργατική Επιτροπή προσωπικού;

Η ΔΕΟΚ δεν αμφισβητεί τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΣΕΚ για το ρουσφέτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια, ούτε αμφισβητεί τα στοιχεία της ΠΕΟ για το ρουσφέτι που γινόταν επί δεξιών κυβερνήσεων. Διερωτάται όμως εάν μπορούν να εξηγήσουν στην Κυπριακή Κοινωνία οι δύο συντεχνίες στην βάση ποιας λογικής εφαρμόζουν σχέδιο προσλήψεων το οποίο προβλέπει ότι τα ονόματα των προσληφθέντων κοινοποιούνται μόνο στις δύο συντεχνίες που εκπροσωπούνται στην Μικτή Εργατική Επιτροπή αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό την ΔΕΟΚ;

Η οργάνωση μας δεν θα μπει στην λογική της αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων που βλέπουμε να αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, τόνισε ο κύριος Αναστασίου συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες απαιτούν πειστικές απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα για διαφάνεια και αξιοκρατία και όχι κοκορομαχίες από αυτούς που φέρουν την κύρια ευθύνη για την ρουσφετολογία και την αναξιοκρατία που κυριαρχούν στον τόπο μας.

Για το λόγο αυτό η ΔΕΟΚ προτείνει επεξεργασία και θεσμοθέτηση συστήματος μοριοδότησης για τον κάθε υποψήφιο.  Επίσης η ΔΕΟΚ προτείνει την λήψη μέτρων ώστε οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης να είναι δίκαιες αξιόπιστες και διαφανείς.Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προτείνει δύο συγκεκριμένα μέτρα:

α) οι υποψήφιοι να ενημερώνονται για τις κενές θέσεις που τους ενδιαφέρουν.
β) Ο κάθε άνεργος να κατέχει ειδική κάρτα στην οποία να αναγράφονται οι θέσεις απασχόλησης που τον ενδιαφέρουν και ο αριθμός υποψηφίου ώστε να γνωρίζει ποια είναι η σειρά του στον κατάλογο.

Η ΔΕΟΚ καλεί τις δύο συντεχνίες να εγκαταλείψουν τις λανθασμένες πρακτικές που ακολουθούν και την λογική της αντιπαράθεσης και να συνεργαστούν μαζί της για την θεσμοθέτηση ενός σωστού και δίκαιου συστήματος που θα υλοποιεί στην πράξη τις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας στην διαδικασία πρόσληψης εργατικού προσωπικού στην κυβέρνηση.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους συνοδευόμενη από...
Από 7,1% το μήνα Μάιο του 2010 έχουμε ανέβει στο 7,3% τον Ιούνιο...
Η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) κ. Λία Καλλίδου και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ κ. Διομήδης Διομήδους...
copyright © ΔΕΟΚ. All Right Reaserved
web design by ideaseven.com