select your language:     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Κυριακή 05/09/2010
Άμεση Λήψη Μέτρων για την Αντιμετώπιση της Ανεργίας

Η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση της ανεργίας που παρατηρήθηκε κατά το μήνα Ιανουάριο.

Το γεγονός ότι η ανεργία σημείωσε αύξηση 7.859 ή 49,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξη κατά κύριο λόγο την απασχόληση.

Δυστυχώς τα κυβερνητικά προγράμματα που είχαν σαν στόχο την συγκράτηση των απολύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης δεν αγκαλιάστηκαν από τους εργοδότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας η ανεργία συνεχίζει να πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους στο κατασκευαστικό τομέα και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Συγκεκριμένα οι άνεργοι στο κλάδο των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε 4.405 και στο κλάδο των κατασκευών σε 3.505.

Επίσης το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας/Αμμοχώστου.

Η θέση της ΔΕΟΚ είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει άμεσα το αναπτυξιακό της πρόγραμμα με ιδιαίτερη έμφαση στο κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα.

Ιδιαίτερα πρέπει να δοθεί ώθηση σε αναπτυξιακά έργα που είναι προγραμματισμένα στις επαρχίες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η ΔΕΟΚ καλεί τους εργοδότες σ’αυτή την δύσκολη συγκυρία όπως αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας με σύνεση ορθολογισμό και επιχειρηματικό όραμα.

Οι εργαζόμενοι είναι ο πιο πολύτιμος πόρος της οικονομίας μας.
Σε περιόδους υπερθέρμανσης και ψηλής κερδοφορίας αποτελούσαν το πιο πολύτιμο κεφάλαιο των επιχειρήσεων.

Δεν είναι δυνατό τώρα που υπάρχει κρίση να αντιμετωπίζονται σαν εξιλαστήρια θύματα και να αποστέλλονται με πάσα ευκολία στα ανεργιακά ταμεία.

Προϊδοπειούμε την κυβέρνηση να ενεργήσει προληπτικά και να συμβάλει αποφασιστικά ώστε να μην μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κοινωνική εξαθλίωση.

Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε το Υπουργείο εργασίας να προχώρηση στην επέκταση της περιόδου λήψης του ανεργιακού επιδόματος ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αύξησης της φτώχειας που σήμερα είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε.


Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
Λευκωσία 4 Φεβρουαρίου 2010

Η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη απογοήτευση της και τον προβληματισμό της από τις αποφάσεις του...
Μετά από πρόσκληση της ΔΕΟΚ, ο πρόεδρος της ΕΖΑ κ. Raf Chanterie πραγματοποίησε...
copyright © ΔΕΟΚ. All Right Reaserved
web design by ideaseven.com