select your language:     

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Τετάρτη 08/09/2010
Στο κόκκινο πάλι η ανεργία εκτιμά η ΔΕΟΚ - Άμεση Σύγκλιση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης

Τα νέα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία που εκδόθηκαν μόλις πριν από μερικές μέρες ανεβάζουν το ποσοστό ανεργίας σε αριθμούς νέων αρνητικών ρεκόρ για την κυπριακή οικονομία. Δυστυχώς, καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων σε  20.892 άτομα από 12,073, δηλαδή κατά 73% (8.819 άτομα), και διατήρηση της ανεργίας σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την ανεργία του ίδιου μήνα τα προηγούμενα χρόνια. Από το σύνολο των ανέργων οι 5.042 (24%) ήταν Ευρωπαίοι πολίτες και οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις παρουσιάζονται στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Λάρνακας/ Αμμοχώστου 

Η αύξηση της ανεργίας παρουσιάστηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες αριθμητικές αυξήσεις σε σύγκριση με το ίδιο μήνα του 2008 παρουσιάζονται στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών, του εμπορίου και των ξενοδοχείων/ εστιατορίων.

Είναι προφανές και πασίδηλο ότι η ανεργία απέκτησε πρωτοφανής διαστάσεις και βάθος. Η επιδείνωση παρουσιάζεται σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, ηλικίες, επαρχίες το ίδιο αρνητικά εξελισσόμενη. Ως εκ τούτου μπορεί να λεχθεί ότι τα διάφορα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα για μείωση και περιορισμό της ανεργίας δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα.

Η ΔΕΟΚ θεωρεί αναγκαιότητα και επιβεβλημένη την άμεση σύγκλιση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης για να μελετηθούν τρόποι και ενδεχομένως νέα μέτρα αναχαίτισης της ανεργίας. Ταυτόχρονα καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν έκτακτα μέτρα για να μειωθεί ο χρόνος πληρωμής του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους στο ελάχιστο δυνατό.

Τα προβλήματα της οικονομίας μας, ειδικότερα η ανεργία, είναι δυστυχώς αποτέλεσμα και των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που ταλάνιζαν και ταλανίζουν την οικονομία μας την τελευταία δεκαετία. Δεν μπορούν κατά την εκτίμηση μας να αντιμετωπισθούν με ημίμετρα.

Η ΔΕΟΚ θεωρεί την παρούσα οικονομική κρίση ως μοναδική ευκαιρία για ουσιαστικές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πορεία της οικονομίας μας με στόχο να της δώσουμε σωστή και μακροχρόνια βιώσιμη κατεύθυνση. Τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα να περάσουμε στην πραγματική εξυγίανση της οικονομίας μας με στόχο να δημιουργήσουμε δυναμική νέων επενδύσεων και δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους συνοδευόμενη από...
Από 7,1% το μήνα Μάιο του 2010 έχουμε ανέβει στο 7,3% τον Ιούνιο...
Η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) κ. Λία Καλλίδου και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ κ. Διομήδης Διομήδους...
copyright © ΔΕΟΚ. All Right Reaserved
web design by ideaseven.com