Καλωσορίσατε στην σελίδα μας! | contact@deok.org.cy | 77772070

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ
 
Όλες οι εργατικές νομοθεσίες που σας ενδιαφέρουν εύκολα και γρήγορα.
 
 
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
 
Υπολογίστε μόνοι σας τη σύνταξη που θα πάρετε καθώς και το επίδομα ανεργίας και ασθενείας.
 
 
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ &
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
 
Εμπλουτίστε τις γνώσεις και τις δεξιότητες σας σε ένα από τα προγράμματα μας.
 
 
ΕΝΤΥΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ
 
Γρήγορη πρόσβαση στις αιτήσεις της δημόσιας υπηρεσίας που σας αφορούν.
 
 
ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
Όλες οι συχνές ερωτήσεις στα εργασιακά θέματα απλά και κατανοητά.
 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

08
Μαρ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Ισότητα στην εργασία χωρίς Κοινων...

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ισότητα με...
01
Φεβ

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕΚ - Π...

Την έντονη ανησυχία και αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ – Π...
26
Ιαν

Συνάντηση ηγεσίας της ΔΕΟΚ με τον Υπουργό Οικονομικών...

Μέτρα για θωράκιση της κοινωνικής συνοχής Υπόμνημα με προτάσεις που α...

Απαράδεκτη και προκλητική η Κυβέρνηση στο θέμα της εργοδότησης ξένων εργατών

ff

ξενοι εργάτεςΔυστυχώς η κατηφόρα αυτής της Κυβέρνησης και η προκλητική της ταύτιση με τα εργοδοτικά συμφέροντα δεν έχουν τέλος.

Μετά το φιάσκο του κατώτατου μισθού που επιτρέπει στους εργοδότες να καθορίζουν το ύψος του μισθού του εργαζόμενου στην βάση του ωραρίου που ρυθμίζουν οι ίδιοι. Μετά την αποποίηση των κυβερνητικών ευθυνών που απορρέουν από την μεταβατική συμφωνία για την αποκατάσταση της απόδοσης της ΑΤΑ, λίγο πριν από την αποχώρηση της από την εξουσία αποφασίζει αυθαίρετα και αυταρχικά ότι θα ανοίξει την πόρτα στην ανεξέλεγκτη και απροστάτευτη εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Θυμίζουμε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι το θέμα του εκσυγχρονισμού της στρατηγικής για την απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων τέθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα από το 2018 με στόχο την ακριβή καταγραφή των αναγκών της οικονομίας και την πιστή εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Η τεχνική επιτροπή που συστάθηκε από το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα συνήλθε σε συνεδρία μόλις δύο φορές ενώ το προκαταρκτικό έγγραφο που ετοίμασε το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα αποσύρθηκε από την Υπουργό χωρίς περαιτέρω συζήτηση.

Στις 20 Οκτωβρίου 2022 ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται την στρατηγική για την απασχόληση ξένων εργατών η οποία θα τεθεί ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος τον Νοέμβριο. Αντί να τηρήσει την δέσμευση του σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίστηκαν ο κύριος Κούσιος επέλεξε να διαβουλευθεί στο παρασκήνιο μόνο με τους εργοδότες παραβιάζοντας τα εργασιακά θέσμια και τις βασικές αρχές του συστήματος εργασιακών σχέσεων του τόπου μας. Επιπρόσθετα περιφρόνησε και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας επιβάλλοντας στην επόμενη κυβέρνηση την δική του πολιτική για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Προειδοποιούμε ότι η εργατική τάξη της Κύπρου δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλο την κατάρρευση και την απορρύθμιση των εργατικών της δικαιωμάτων.

Ο κύριος Κούσιος και η κυβέρνηση του δεν έχουν μετρήσει καλά την αποφασιστικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος να αντισταθεί και να ανατρέψει πολιτικές που μονοδιάστατα και απροκάλυπτα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων. Τους καλούμε να επιδείξουν τουλάχιστον στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία παραπέμποντας το θέμα για ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο στην νέα κυβέρνηση.

Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
02 Φεβρουαρίου 2023