|
|
|
|
|
|
Βαθαίνει η κρίση της Κυπριακής Οικονομίας
|
|
|
|
|
Άμεση μείωση επιτοκίων απαιτεί η ΔΕΟΚ Η ΔΕΟΚ εκφράζει έντονη ανησυχία και προβληματισμό μετά την παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής ότι τα προβλήματα της οικονομίας γίνονται πιο έντονα το β' εξάμηνο του 2009 και το 2010. Επίσης ο κ. Χαρίλαος Σταυράκης ενημέρωσε τους κοινωνικούς παραγωγικούς φορείς ότι τα έσοδα του κράτους βουλιάζουν και το δημοσιονομικό έλλειμμα ίσως ξεπεράσει το τέλος του 2009 το 3% του ΑΕΠ.
Η πολύ νεφελώδης εικόνα της οικονομίας μας και των δημοσιονομικών, τονίζει η ΔΕΟΚ σε ανακοίνωσή της, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από το απαράδεκτο φαινόμενο των υπερβολικών δανειστικών επιτοκίων των τραπεζών και του Συνεργατικού κινήματος που οδηγούν επιχειρήσεις σε μαρασμό και πτώχευση και την κατανάλωση σε κάθετη μείωση. Όλα αυτά προσθέτουν και επιτείνουν την αδυναμία της κυπριακής οικονομίας να αποκτήσει νέα δυναμική και πορεία ανάκαμψης.
Η ΔΕΟΚ εκτιμά ότι Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα απέτυχαν παταγωδώς να χαλιναγωγήσουν τα δανειστικά επιτόκια και την απληστία κερδών του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Μια αποτυχία που πληρώνουν ακριβά οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και γενικά η οικονομία του τόπου. Η ΔΕΟΚ τονίζει με έμφαση ότι Υπουργείο Οικονομικών και ο Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας φέρουν ακέραια την ευθύνη γι' αυτό τους καλεί να πάψουν να ερίζουν ανοικτά και δημόσια και μαζί να επιδιώξουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.
Για την ανάκαμψη της οικονομίας και αύξηση των δημοσίων εσόδων η ΔΕΟΚ εισηγείται:
- Αποτελεσματικά μέτρα για άμεση μείωση των δανειστικών επιτοκίων.
- Ενθάρρυνση των υγιών ιδιωτικών επιχειρήσεων με μέτρα και επιχορηγήσεις για να αναλάβουν πρωτοβουλίες και επενδυτικό ρίσκο.
- Ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας.
- Ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας και αποδοτικότητας του κράτους. Τα προτεινόμενα από το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα βελτίωσης των εσόδων του κράτους. Αντίθετα, είναι μέτρα που απαιτούν χρονοβόρες θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδικασίες.
- Προώθηση της προτεινόμενης Πολεοδομικής αμνηστίας με συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες που θα αποδώσουν γρήγορα και επιδιωκόμενα από την κυβέρνηση αποτελέσματα.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ Λευκωσία, 27 Ιουλίου 2009 |
|
|
|
|
 |
| Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους συνοδευόμενη από... |
| Από 7,1% το μήνα Μάιο του 2010 έχουμε ανέβει στο 7,3% τον Ιούνιο... |
| Η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) κ. Λία Καλλίδου και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ κ. Διομήδης Διομήδους... |
|
|